Μια κρητική λίστα κρασιών
Κρητικά Κρασιά
Το νησί της Κρήτης είναι ένα από τα μέρη στην Ελλάδα όπου θα δοκιμάσετε «αξέχαστα κρασιά» που θα προσφέρουν νέες συγκινήσεις στον ουρανίσκο σας! Στην Κρήτη θα βρείτε την παλαιότερη αμπελουργική περιοχή σε συνεχή χρήση στην ευρωπαϊκή ήπειρο που χρονολογείται από τους μινωικούς χρόνους. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν από τους παλαιότερους αμπελώνες της Ευρώπης, που χρονολογείται πριν από 4000 χρόνια, που ανακαλύφθηκε στην περιοχή της Κάτω Ζάκρου (νοτιοανατολική Κρήτη) και του παλαιότερου οινοπαραγωγού ηλικίας άνω των 3500 ετών που ανακαλύφθηκε στις γειτονικές Αρχάνες. Στην ιστορία της Κρήτης, το κρασί ήταν πάντα συνδεδεμένο με την καθημερινή ζωή και η συμμετοχή σε αμπελουργικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ κρασιού αποτελεί μέρος της αιώνων παράδοσης που έχει ζήσει μέχρι και σήμερα. Σήμερα η παράδοση και η αγάπη για την οινοποίηση ενισχύεται από τη συσσωρευμένη γνώση και τεχνολογία. Τα ευνοϊκά χαρακτηριστικά του εδάφους και οι λιματολογικές συνθήκες συμβάλλουν στην ανάπτυξη εξαιρετικών ποικιλιών σταφυλιών από τις οποίες παράγονται υπέροχα κρασιά. Η νέα γενιά κρητικών κρασιών αποτελεί εξαιρετικό συμπλήρωμα της γνωστής τοπικής γαστρονομίας. Δοκιμάστε τα ως συμπλήρωμα τοπικών πιάτων που είναι παγκοσμίως γνωστά για την ποικιλία των υγιεινών συστατικών τους. Είναι απόλαυση για τον ουρανίσκο!!! Η Κρήτη έχει πολλές γηγενείς ποικιλίες καθώς και ξένες που έχουν προσαρμοστεί πολύ καλά στο τοπικό έδαφος με πολύ θετικά αποτελέσματα.
Κρητικές ποικιλίες ερυθρού σταφυλιού
Κοτσιφάλι: Το Κοτσιφάλι έχει απαλό χρώμα, έντονο άρωμα, σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, μαλακό σε τανίνες και οξύτητα. Γι’ αυτούς τους λόγους συνήθως συνδυάζεται με πολλές ποικιλίες κόκκινων σταφυλιών. Στην μύτη βρίσκουμε γλυκά λουλούδια, αποξηραμένα μαύρα φρούτα και σύνθετα μπαχαρικά. Είναι ιδανικό για πλούσια πιάτα με κρέας, μαγειρευτά, λουκάνικα και ψητά.
Λιάτικο: Το Λιάτικο έχει απαλό σε ένταση χρώμα. Έχει έντονη μύτη με πλούσια ώριμα κόκκινα φρούτα και γλυκά μπαχαρικά. Το στόμα είναι γεμάτο, βρίσουμε υψηλά επίπεδα αλκοόλ, χαμηλές και μαλακές τανίνες. Είναι ένα σταφύλι που μπορεί να παράγει πολύ καλά ξηρά ερυθρά κρασιά, αλλά φτάνει στο απόγειο στα γλυκά κρασιά.
Μαντηλάρι : Το Μαντηλάρι αποκτά σκούρο κόκκινο χρώμα, έχει αρώματα μαύρων φρούτων και σαρκώδη αρώματα όπως δέρμα. Έχει μέτριο σώμα με ανεξέλεγκτες βαριές τανίνες που μαλακώνουν κατά την ωρίμαση σε δρυ.
Ρωμέικο: Το Ρωμέικο είναι μια ερυθρή κρητική ποικιλία. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, χαμηλή οξύτητα και λίγους χρωστικούς παράγοντες. Χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή του παραδοσιακού μαρουβά κρασιού.
Κρητικές λευκές ποικιλίες σταφυλιών
Βιδιανό : Το Βιδιανό είναι μια λευκή κρητική ποικιλία. Παράγει κρασιά με κιτρινοπράσινο χρώμα. Έχει έντονα, ευδιάκριτα και πολύ σύνθετα αρώματα ώριμου ροδάκινου και βερίκοκου, υπαινιγμούς αρωματικών βοτάνων και ορυκτότητας. Στο στόμα είναι γεμάτο και έχει αυξημένα επίπεδα αλκοόλ, αλλά η μέτρια οξύτητα το διατηρεί σε ισορροπία. Συνδυάζεται υπέροχα με θαλασσινά ή ψητά στα κάρβουνα.
Βηλάνα: Η Βηλάνα είναι αναμφισβήτητα η βασίλισσα των λευκών ποικιλιών της Κρήτης. Λόγω της μακράς ιστορίας του κρασιού μας, η Βηλάνα είναι η γέφυρα ανάμεσα στα λευκά κρασιά της Αρχαίας Κρήτης με τα σημερινά. Έχει μεσαίο βαθύ κίτρινο χρώμα. Έχει νότες λεμονιού, πορτοκαλιού, αχλαδιού και λουλουδιών όπως γιασεμί και διάφορα βότανα. Είναι όμορφα φρέσκο στο στόμα και έχει μέτρια οξύτητα και αλκοόλ. Η Βηλάνα προσφέρει απαλά, φρέσκα, ελκυστικά και εύκολα λευκά κρασιά, ιδανικά για ζεστές καλοκαιρινές νύχτες και μπορεί να συνοδεύσει ένα πλήρες αλλά διαφορετικό γεύμα, απλό ή πολύπλοκο, όπως και οι Κρητικοί.
Δαφνί: Το Δαφνί είναι μια σχεδόν εξαφανισμένη ποικιλία λευκών σταφυλιών του νησιού της Κρήτης. . Με αρώματά από δάφνες, υγρά φύλλα και μυρωδικά βότανα σε συνδυασμό με ώριμα κίτρινα και λευκά φρούτα. Ο ουρανίσκος έχει ιδιαίτερη δομή – αν και διαθέτει εκχύλισμα, ισχύ και μαλακή οξύτητα, τα επίπεδα αλκοόλης του είναι εξαιρετικά μέτρια σπάνια πάνω από 12,5%. Το Δαφνί είναι μια ποικιλία που ευχαριστεί τους ανθρώπους που απολαμβάνουν πλούσια κρασιά αλλά αντιπαθούν τα υψηλά επίπεδα αλκοόλ. Είναι ένας υπέροχος συνδυασμός για έντονα αλλά ελαφριά καλοκαιρινά πιάτα όπως ζυμαρικά και σαλάτες.
Θραψαθήρι: Το Θραψαθήρι είναι ένα σταφύλι κατάλληλο για ακόμη και τα πιο ζεστά σημεία της Κρήτης, ανθεκτικό στην ξηρασία. Έχει ανοιχτό λεμονί χρώμα με πράσιμες ανταύγειες, μέτριας έντασης μύτη, που κυριαρχείται πλήρως από πρωτογενή αρώματα φρούτων, κυρίως πεπόνι και ροδάκινο. Στον ουρανίσκο έχει σχετικά γεμάτο σώμα, αξιοσημείωτο αλκοόλ και απαλή οξύτητα. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για πλούσιο φαγητό και είναι ιδανικό για σχετικά κρύες μέρες.
Μοσχάτο Σπίνας: Το Μοσχάτο Σπίνας είναι μια αρωματική ποικιλία με λεπτότερο δέρμα από το λευκό Μοσχάτο. Μας δίνει φρέσκα και ζωντανά ξηρά κρασιά με πολυπλοκότητα στα αρώματα καθώς και γλυκά κρασιά. Έχει ανοιχτό πρασινωπό χρώμα.
Δείτε εδώ τη λίστα οίνων: